En ja hoor, vrijdag lagen er weer twee van die briefjes in de bus. “U was niet thuis, wij hebben uw pakket bezorgd bij uw buren op nummer X”. Meestal gaat dit goed, maar soms weten mijn buren ook van niets. Laatst heb ik me een ongeluk gezocht naar onze buren op nummer 188. Bestaat dus niet… grrr… Stel je toch voor dat je op Kerstavond al je buren langs moet om te kijken waar je kerstcadeautjes dit jaar weer bezorgd zijn?! Mogen de PostNL’s van deze wereld pakketten wel bij je buren afleveren? 

Vanuit de vervoerder bezien is het antwoord makkelijk. De wet zegt dat als een geadresseerde de vervoerde goederen niet in ontvangst neemt, de vervoerder de goederen voor rekening en risico van de afzender bij een derde mag opslaan op een daarvoor geschikte plaats. Dus ja, de pakketvervoerder zal bij een normale bezorging (zonder handtekening) een pakketje bij de buren mogen afleveren.

Maar mijn vrouw koopt al die pakjes voor de Kerst toch niet bij PostNL, DHL of DPD? Moet de webshop haar niet vragen of het pakket bij de buren mag worden afgeleverd? Ik denk het wel. Je sluit namelijk een koopovereenkomst met de webshop, waarbij je ook afspraken maakt over bezorging. Of hij de gekochte goederen nu zelf komt afleveren of daarvoor een vervoerder inschakelt, hij zal moeten zorgen dat de levering op het juiste adres plaatsvindt. En als mijn vrouw ons adres opgeeft als bezorgadres, dan voldoet de webshop niet aan de koopovereenkomst als het pakket bij de buren wordt afgeleverd. Kortom, ik ga de volgende keer dan ook niet meer zoeken naar nummer 188, maar ik leg die bal lekker bij de webwinkel.

TIP VOOR WEBSHOPS:

Ik adviseer webshops altijd om toestemming te vragen om de bestelling bij de buren te mogen afleveren. De Bijenkorf doet dit bijvoorbeeld al. Met die toestemming past de puzzel weer helemaal en voorkomt de webshop dat hij tussen wal en het schip valt. Met de toestemming wijst de koper zijn buren aan als “derden” aan wie mag worden afgeleverd. De toestemming sluit aan bij het kooprecht en ook op de Thuiswinkel Voorwaarden (zie bijvoorbeeld artikel 6).

Ik hoop dat alle pakketjes deze Kerst op de juiste plaats terecht komen en wens iedereen hele fijne feestdagen toe!